7. Els substantius      Article anterior 7.16 La son, el son i el somni Article següent
La son: Són les ganes de dormir. Així diem: "Havent dinat sempre em ve una son...". "Estàvem morts de gana i de son"
El son: És el fet o l'acte de dormir. Diem. "He fet un són molt llarg", "He dormit tota la nit en un son", "Havent dinat sempre faig un son",
El somni: És allò que somiem. "Després t'explicaré el somni que he tingut".
   Mirem el diccionari Alcover-Moll    cliqueu
    Si somiem coses desagradables, diem però: "He tingut un mal son", en comptes de dir "un mal somni", perquè llavors dormim malament i per tant tenim un "mal son".
    Una frase que es diu quan volem expressar que alguna cosa no ens preocupa gaire és: "No em farà pas perdre la son". Volem dir que no ens farà perdre les ganes de dormir. Aquí ja veiem que no podem pas dir "el son" en masculí. Seria un castellanisme.
    Si alguna preocupació o alguna fressa ens desperta a la nit i no aconseguim tornar a dormir, diem que ens ha desvetllat.

Fer nones: Es fa servir aquesta expressió per dir a un nen petit que ha d'anar a dormir. Se li diu que ha d'anar a "fer nones".

L'Alcover-Moll ens diu:
     Nona|| 2. adj. (Hora) corresponent a la darrera de les quatre parts iguals en què els romans dividien el dia, i que equival aproximadament a les tres de la tarda en l'hora solar.
     Fer nones: dormir (en llenguatge infantil).

El son i la son  El Rodamots ho explica molt bé'


El son i la son  Article relacionat: 'Dormir i adormir-se'
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 7.16 al vostre e-mail"

Article anterior                     Índex general Índex general       Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll     Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC       Diccionaris AVUI Dics.AVUI        Diccionari castellà Dic.castellà                              Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici