1.Els verbs      Article anterior 1.27 Dormir i adormir-se Article següent
    "Dormir" vol dir fer un son, fer una dormida. Podem dir: "He dormit tota la nit".
    "Adormir-se", en canvi, significa "agafar el son", "començar a dormir".      Mirem l'Alcover-Moll   cliqueu

    Direm, per exemple: "Aquesta música em fa adormir. Em fa venir ganes de dormir".
Ara exemples amb tots dos verbs:
     "Ahir em vaig adormir de seguida i he dormit tota la nit".     "Aquella pel·lícula m'ha fet adormir i he dormit fins ara".

    Cal dir, per exemple: "En Joan estava mig adormit" o "ben adormit" que és la manera usual. Aquí adormit fa d'adjectiu i no hem pas de dir: "En Joan estava mig dormit" perquè dormit és un participi. Seria traduït del castellà. Si de cas diriem: "Estava dormint", en gerundi.
    Per indicar que un està ben adormit diem: "Dorm com un soc" no "com un tronc". Un soc és un tronc d'arbre tallat sense les branques ni les arrels. Els solem veure a terra ajaguts i immòbils i fan una bona imatge d'un que està ben adormit. En castellà si que diuen: "dormir como un tronco". En català "dormir com un tronc" seria un castellamisme.

El son i la son  Article relaciomat: El son i la son
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 1.27 al vostre e-mail"

Article anterior             Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici