1.Els verbs      Article anterior 1.21 Hi ha, hi havia Article següent
    S'ha de dir sempre en singular, per exemple: "Hi ha o hi havia molts llibres" no "Hi han o hi havien..."
     Sempre es sol dir bé "hi ha" amb el pronom "hi", tal com ha de ser, potser perquè s'assembla amb "hay" castellà però en canvi, a vegades, sentim "havia" en comptes de "hi havia". "Havia molts nens" és castellà, cal dir "Hi havia molts nens".    DIEC
    Remarquem també que, en castellà, "hay", a més d'existència, indica obligació o necessitat, per exemple: "Hay que ahorrar".
Caldre    DIEC
    En català, per aquests casos, tenim el verb "caldre" i diríem: "Cal estalviar" o "S'ha d'estalviar" però mai no s'ha de dir "Hi ha que estalviar".
    El verb "caldre" el fem servir més en negatiu. Diem més sovint "no cal" que no pas "cal". Solem dir, per exemple: "Hem de comprar pa" i no "Cal comprar pa". En canvi, en negatiu, direm. "No cal comprar-ne, perquè ja en tenim". Si preguntes "Haig de venir?" potser et contesten: "No cal".
Enllaç amb l'adjectiu sec   Article relacionat:"Caldre".
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 1.21 al vostre e-mail"

Article anterior             Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici