14. De tot      Article anterior 14.5 Tocar ferro i l'esquerra Article següent
      Hi ha expressions del català que ens fan veure que tenim una manera diferent de veure les coses. Així a nosaltres ens sembla que el ferro porta sort o ens allibera de perills, per això diem: "toca ferro" allà on els castellans diuen "toca madera".
     cliqueu   El lingüista Eugeni S. Reig té un article molt interessant sobre aquest tema, publicat a Infomigjorn.     Cliqueu   Mireu Rodamots.

  
També, la paraula catalana equivalent a la castellana "adiestrar" que voldria dir una cosa així com entrenar la dreta, és "ensinistrar"  'DIEC' que és entrenar l'esquerra.      Mirem l'Alcover-Moll   cliqueu
    Recordem que, en llatí, dreta = dextera i esquerra = sinistra.

Quan algú té molta traça a guanyar-se la gent o a fer segons quines coses molt bé, diem que "hi té mà esquerra".
    En castellà l'esquerra porta mals averanys i d'un accident o desgràcia en diuen "siniestro". Amb això ja es veu que la paraula "sinistre" potser no hauria de ser al diccionari català.   
També, quan es vol treure importància a alguna cosa desagradable que ha passat, en castellà es diu "quitar hierro al assunto" quan en catà cal dir "treure verí".

Hi ha, però, una coincidència i és que una ferradura,   cliqueu    que és de ferro, diuen que porta sort tan en català com en castellà.

        De la paraula ferro tenim el derivat aferrissat que potser no el trobarem en cap altre idioma. Així direm, per exermple: "L'advocat ve fer una defensa aferrissada". L'Alcover-Moll ens diu que significa: tenaç, persistent i cita la revista "La Veu del Empordà" 16-6-1923. El castellà, l'anglès i el francès no tenen aquesta paraula.

Subscripció a Infomigjorn    Cliqueu aquí si voleu inscriure-us a la revista "Infomigjorn"".

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 14.5 al vostre e-mail"

Article anterior            Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici