14. De tot      Article anterior 14.3 Oli roent Article següent
    L'oli no pot arribar mai a bullir. La seva pressió de vapor en equilibri amb el líquid és molt paella petita i per arribar a igualar la pressió de l'atmosfera que és el que cal per poder bullir, caldria una temperatura altíssima.
    Per això l'oli, quan l'escalfem gaire, no arriba a bullir, tal com fa l'aigua, sinó que es descompon abans de poder-ho fer i treu aquell fum (acroleïna) però no fa bombolles. No bull.  'DIEC'
   L'oli no farà mai bombolles de vapor com l'aigua. En català no hem de dir mai oli bullent ni bullint sinó roent tal com correspon a la realitat. És un bon encert de la nostra llengua, científicament correcte.
    L'adjectiu "roent" també el fem servir en sentit propi per qualificar el ferro que s'ha posat al foc una estona i es torna incandescent. Llavors emet llum vermella com un caliu.
     Mirem l'Alcover-Moll   cliqueu
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 14.3 al vostre e-mail"

Article anterior            Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent
Pàgina inicial de boncatala.com
article sencer