14. De tot      Article anterior 14.2 Florejar Article següent
      En el sentit popular usual vol dir "anar d'una banda a l'altra per triar i prendre entre algunes coses aquella o aquelles que agraden més". Així ho trobem al diccionari Alcover-Moll en una cinquena accepció:   Mirem l'Alcover-Moll   cliqueu i així ho havíem sentit en l'enraonar corrent de sempre.
      Actualment es fa servir el verb "papallonejar" per indicar aquest "anar d'una banda a l'altra..." perquè traduïm el "mariposear" castellà.
     Jo havia sentit sovint dir a la mestressa d'un hort quan el mosso collia enciam i en collia una mata d'aquí i una mata d'allà, triant les mes fetes: "Joan, no floregis que així no sabrem mai si ens en roben". Ella volia que el mosso anés collint les mates l'una darrera l'altra, a la mateixa rega, i que sabés on havia acabat. Així l'endemà veuria si en trobava a faltar alguna.
     Hem de fer servir i fer conèixer aquest verb "florejar". És el nostre. Deixem el "papallonejar" que és manllevat del castellà i de fonètica lletja.
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 14.2 al vostre e-mail"

Article anterior            Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
article sencer