14. De tot      14. De tot 14.1 Buscar tres peus al gat Article següent
    "No busquis tres peus al gat" diem quan algú defensa un punt de vista amb arguments rebuscats i ens sembla que no té raó. El "Rodamots" ens diu que vol dir "Complicar innecessàriament les coses"       Cliqueu Mireu Rodamots.
    Després ve qui puntualitza que caldria dir "no busquis cinc peus al gat" en comptes de dir "tres peus" perquè el gat en té quatre i, per tant, tres ja els hi trobarem. Buscar-n'hi cinc si que és demanar impossibles.
    Per aquí a les comarques de Girona sempre s'havia dit "No busquis tres pèls al gat". Això sí que tindria sentit. Quan un gat té taques rosses i negres sobre fons blanc, a pagès, tothom sap que és gata. Té tres pèls: blanc, negre i ros. i sempre és gata. El mascle només pot tenir o bé taques negres sobre fons blanc o bé taques rosses sobre fons blanc. El gat només té dos colors: dos pèls, ros sobre blanc o negre sobre blanc. No n'hi podem pas buscar tres. seria femella. Això jo ho he sentit de gent senzilla sense estudis.
     Que es passés de dir "tres pels" a dir "tres peus" té una explicació ben fàcil. La nostra "l" és molt suau, és a dir, la llengua toca molt suaument al paladar. Si Cervantes coneixia bé Catalunya és ben fàcil que agafés aquesta dita de nosaltres i al Quijote parlés de "buscar tres piés al gato". Diuen que és Cervantes el causant de què en castellà es digui "buscar tres pies al gato" en comptes de "cinco pies". És un argument més per demostrar que Cervantes era catalá i que l'original d'El Quixot va ser escrit en català. Per això és tan crític amb Castella i tan favorable a Catalunya. Cevantes català. Cliqueu.  
    Això de què només la gata pot tenir pel de tres colors, té una bona explicació científica. Es veu que els gens que transmeten el negre i el ros estan en els cromossomes sexuals X dels quals el gat, per ser mascle, només en té un i, per tant, pot tenir o només el color negre o només el color ros a més del blanc. La gata, en canvi, pel fet de ser femella, té dos cromossomes X, cosa que li permet tenir en un el gen del color negre i a l'altre el gen del color ros. El gat, per tant, només té dos pèls. No n'hi podem buscar tres. Si en té tres és que és gata.

|— Al diccionari Alcover-Moll, a la paraula cercar hi trobem aquests exemples:
"Cercar cinc peus a un moltó":  MOLTÓ m. 
 mascle de l'ovella  cercar coses impossibles, tenir esperances il·lusòries, pretenir coses absurdes (Mallorca).
    "Lo cinquèn peu del moltó ab gran cura yo he cercat, e no en té sinó quatre", Ausias March.

A la paraula gat hi trobem també "Cercar cinc peus al gat:" pretendre coses impossibles.—|

Buscant per internet hi trobarem forces referències a la frase que fan servir en castellà: "No busques tres pies al gato". No n'he trobada cap, però, que fes referència que aixó venia del català i que es tractava de "pèls" i no de "peus".

Aquí hi ha uns enllaços a pàgines d'aquestes:      català   català   castellà   castellà   castellà   castellà   castellà   castellà


jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 14.1 al vostre e-mail"

Article anterior            Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici