8. Preposicions      Article anterior 8.7 Al matí Article següent
    Quan parlem de les parts del dia en què fem o passa alguna cosa, diem: "Al matí", "al migdia" o "a migdia", "a la tarda", "al vespre" i "a la nit". Sempre amb la preposició "a" i els articles determinats "el" o "al".
    Al davant hi pot anar la indicació del dia: avui, demà, dijous vinent. Així diem: "Hi anirem demà a la tarda", "El vaig veure ahir al matí" o "Varem començar dijous passat al vespre".

    També hi fem algunes variants: "Ho farem demà demati" o "demà matí" o "demà al dematí". Quan és a la nit sempre es deia: "Aquesta nit passada" no "Ahir a la nit". També es ben dit "la nit de dimarts a dimecres" no "la nit de dimarts" o "dimarts a la nit".
    En castellà hi posen la preposició "por". Per causa d'això, moltes vegades sentim que es diu: "per la nit", "pel matí", "per la tarda". Això cal evitar-ho. És un castellanisme molt clar i molt fàcil de corregir. Nosaltres sempre direm: "al matí, a la tarda, al migdia i al vespre"
    Quan volem fer notar si és clar o és fosc, diem: "Amb claror de dia" o "De dies", "A les fosques" o "De nits", "A l'entrada de fosc", "A trenc d'alba".
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 8.7 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                  Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici