8. Preposicions      Article anterior 8.3 Omissió de l'article darrere de la preposició Article següent
Hi ha algunes frases en què ometem l'article darrere d' " a".
Per exemple:
     "Seure a taula". Normalment per fer-hi un àpat.
     "Anar a plaça" "Anar a mercat". Per comprar, per exemple, fruita o verdura. Anar a col·legi, a missa a casa.
     "Jugar a pilota, a cartes, a dòmino".
    El castellà hi sol posar l'article: "a la mesa, al mercado, a la pelota, a las cartas".
     També: "Parar taula" va sense article ni la "a" perquè parar és un verb transitiu. Mai no s'ha de dir "posar la taula" que seria el "poner la mesa" del castellà.
    Ja veiem però que sí que hi posaríem l'article en els casos: "Seure a la taula del davant" o "Anar a la plaça de l'església". Com que diguem on seiem i on anem, hi posem l'article determinat. Per això són els articles determinats.

    En això ens guanya l'anglès que diu que només posa l'article determinat quan les coses són determinades. Es sol posar l'exemple següent: "Life is difficult". Sense article perque no determinem la vida de qui és i "The life of a teacher is difficult." amb article determinat "the" perquè aquí no es tracta de la vida en general com abans sinó d'una vida determinada, la del professor. Nosaltres hi hauríem posat l'article i hauríem dit: "La vida..." a tots dos casos.

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 8.3 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                  Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici