7. Els substantius      Article anterior 7.8 L'espai i el temps Article següent
    Una expressió que és correcta, segons els diccionaris, però que ens desconcerta, és: "un espai de temps". Quan estudies Filosofia, trobes que l'espai i el temps són dos conceptes que corresponen a dues coses que no existeixen. Diu que són "entes rationis cum fundamento in re". (éssers de la raó, conceptes, que s'han creat fonamentant-nos en les coses existents), No existeixen però són dues coses diferents. Com és que podem dir un "espai de temps"? Sembla contradictori. És com si diguessis una "fusta feta de ferro".
    Quan estudies Física, et trobes que la longitud (espai en una sola dimensió) i el temps són dues magnituds primitives que no es poden definir. Pots explicar-ho amb sinòmims per ajudar a entendre't-hi, com ara: distància, separació, durada,... però definir-les, no. En la Física ningú no es preocupa de si existeixen o no, però sí que són dues coses ben diferents. Són magnituds diferents que es mesuren amb unitats diferents.

    Quan estudies Llengua et diran que un espai de temps vol dir "un cert temps". Aquí ningú no es recorda de la Filosofia ni de la Física. Només d'allò que diu el diccionari.

    Sort que podem dir: "un cert temps", "una estona", "una mica" ("M'hi he quedat una mica") i si poguéssim, diríem "un ratet", però ens costa molt de dir "un espai de temps".
    Seria massa pedant dir "un lapse de temps"? Jo diria que sí.

Lapsus i lapse  Aquí podeu llegir un comentari sobre "lapsus" i "lapse". Lapsus i lapse
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 7.8 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici