2.Els adjectius      Article anterior 5.11 Necessitem el "lo" Article inicial
       En el parlar habitual solem fer servir el pronom demostratiu "lo" encara que sapiguem que no és ben dit i que per fer-ho correctament cal posar-hi el pronom "el". Emperò llavors el sentit no és pas ben bé el mateix. Mirem aquests exemples. "Va triar lo que va voler" i "Va triar el que va voler". En el primer cas es pot suposar que va triar tantes coses com va voler i en el segon, mes aviat sembla que només va poder-ne triar una.
       El segon exemple que hem posat potser s'acostaria més al significat del primer posant-hi 'tot': "Va triar tot el que va voler". També podiem haver dit: "Va triar tot allò que va voler"
       Si. a l'hora d'estudiar. estàs fent problemes i et diuen: "Fes el que vulguis", vol dir que pots triar el problema que vols fer. Si et diguessin: "Fes lo que vulguis", entendríem que pots estudiar una altra cosa o plegar d'estudiar.
       Si expliques com ha anat una festa entre amics, potser diràs: "Lo millor de la festa va ser...". Si aquí fer servir el "lo" és incorrecte, caldrà posar-hi "el": "El millor de la festa va ser...". Però llavors sembla més aviat que ens referim a algún dels amics i no a un fet. Si recuperem el "lo", podrem dir, per exemple: "Lo milor de la festa va ser el bon ambient que s'hi respirava" i "El millor de la festa ve ser en Josep que va cantar tan bé". "Lo" referit a un fet i "el" referit a una persona.
   Mirem el DIEC.    cliqueu

       A la versió digital del diari ARA hi ha una secció titolada:   "ARA. El més vist i comentat"   cliqueu . A primer cop d'ull sembla un anunci de propaganda del propi diari que diu que el diari ARA.CAT és el més vist i comentat. Però, si mirem a sota ja veiem que això és un titular dels continguts que hi ha a continuació i que són una colla de reportatges dels fets que han estat més vistos i comentat. Si s'admetés el "lo", aquesta confusió no es faria perquè posant-hi: "Lo més vist i comentat" queda ben clar el contingut de la secció.

I uns exemples finals:
       "El dolent de la pel·lícula és justament el policia".        "Lo dolent de la pel·lícula és el seu doblatge".
       "El pitjor de la classe és en Joan". "Lo pitjor de la classe és que és aborrida".
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 5.11 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   05 Pronoms

Pàgina inicial de boncatala.com
Inici