I.
2.Els adjectius      Article anterior 4.24 Daltabaix Article següent
    És un adverbi que inexplicablement els mitjans de comunicació no fan servir mai.
    Quan malhauradament algú cau d'un balcó o un cotxe surt de la carretera i cau per un estimball, sempre sentirem que el periodista diu que "s'ha precipitat". La manera usual de dir sempre havia estat: "ha caigut daltabaix" DIEC .
    A vegades s'hi afegia el lloc d'on havia caigut: "Daltabaix d'un balcó, d'una finestra, d'un estimball" DIEC . Un estimball, segons l'Alcover-Moll és un abisme, un lloc espadat DIEC . i profund. Segurament que ara en dirien "un precipici" 'DIEC . Una paraula molt interessant que significa un precipici és una timba DIEC . L'Alcover -Moll diu que pot ser una paraula preromana. Quan algú cau per una timba es diu que s'ha estimbat.   DIEC .
      Enllaç amb 'El Rodamots'   'Cada dia un mot' comenta la paraula 'estimbar'"

    Si caus baixant per l'escala, direm que has caigut "escales avall".
    La paraula "daltabaix" també és un substantiu. L'Alcover-Moll ens diu que significa "Abisme, lloc espadat i profund". També s'agafa en sentit figurat, per exemple: "La mort del pare va ser un daltabaix per tota la família".
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 4.24 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   4. AdverbisPàgina inicial de boncatala.com
Inici