I.
2.Els adjectius      Article anterior 2.16 Adjectius mal posats Article següent
     Sembla que no pugui ser que els locutors d'esports no s'hagin adonat que una colla d'adjectius que diuen ben sovint, es facin servir donant-los un significat que no és el seu. Però és així i ho serà si no s'hi posa remei.
     Ni'hi ha tres que són ben freqüents en les retransmissions dels partits de futbol i altres esports. El locutor sol dir: "El marcador es manté inalterable o també diu invariable o inamovible. Però si mirem el diccionari, això vol dir que ja no podran fer cap més gol. Es podria donar el partit per acabat.      
   Inalterable vol dir que no es pot alterar, invariable que no pot variar, i inamovible que no es pot moure.

   Ja veiem que cal canviar aquests adjectius. En comptes d'"invariable", cal dir "invariat", en comptes d'"inalterable", cal dir "inalterat" i en comptes d'"inamovible" cal dir que "no s'ha mogut".

     Un altra paraula que es fa servir inadequadament és "immigrant". Immigrant és el que emigra del su país i ve cap a casa nostra. Però els que ja són aquí, això d'emigrar ja ho han fet. Llavors hauriem de dir-ne "immigrats".

     Aquests comentaris han estat extrets d'un article d'Eugeni S. Reig publicat a InfoMigjorn.     cliqueu

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 2.16 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent
.Pàgina inicial de boncatala.com
Inici