I.
2.Els adjectius      Article anterior 2.15 Coent i picant Article següent
   Són dos adjectius que es fan servir molt parlant de coses de menjar.
   "Coent" vol dir que fa la sensació que crema, que cou (del verb coure). Es feia sevir quan parlàvem de les cebes i els alls i també d'una ferida, com ara un pelat al genoll, quan es desinfectava amb esperit de vi (ara tothom en diu alcohol).  DIEC.
   "Picant" ho eren les botifarres que duien pebre. Botifarra picant. O l'"aigua picant" que ara ja se'n diu "aigua amb gas". Sort que encara podem dir "la font picant" i no cal dir "la font amb gas".  DIEC.

   Mirem l'Alcover-Moll    cliqueu
   Si tens picor al cap, te'l grates, és a dir, te'l rasques amb les ungles. Quan una ferida s'està curant, a vegades fa picor. per això les mares quan curaven amb esperit de vi una pelada al genoll i et queixaves que et covia, deien "Quan cou cura i quan pica madura".
   Si una cosa que pica diem que fa picor, una cosa que cou direm que fa coïssor.

Cliqueu   Article relacionat: 'Gratar i rascar'.
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 2.15 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent
.



Pàgina inicial de boncatala.com
Inici