1.Els verbs      Article anterior 1.31 Rascar i gratar Article següent
Són verbs sinònims però amb matisos diferents.
     L'Alcover-Moll   cliqueu ens diu que rascar és gratar sobretot per desprendre alguna cosa i que gratar és fregar amb les ungles. Potser també podriem dir que gratar és rascar amb les ungles.
Hem de dir rascar quan es tracta d'una paret abans de pintar-la per treure-li la pintura vella.
   Una paret no la podem pas gratar. També cal dir rascar quan hem tingut una rascada amb el cotxe. No podem pas dir que ens han gratat el cotxe. Cal dir que ens l'han rascat o que ens hi han fet una rascada.
     Solem dir gratar quan es tracta del cap, l'esquena o qualsevol part del cos que ens piqui. També en sentit figurat diem "gratar-se la butxaca" quan es busquen diners. Es deu suposar que ens hi fem amb les ungles.

Amb aquest sentit també tenim el verb escarbotar: "Gratar una cosa separant-ne la part més superficial"  Definició de l'Alcover-Moll . Usualment només ho fem servir quan es tracta d'un gra o d'una crosta.
Cliqueu   Article relacionat: 'Coent i picant'.
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 1.31 al vostre e-mail"

Article anterior             Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici