17. Els mitjans de comunicació      Article anterior 17.8 Quina hora és? Article següent
        En català tenim una manera ben pròpia de dir l'hora i ben diferent de cap altre idioma. Fem-ne un recull de possibilitats: "Les onze en punt", "Tres quarts d'una", "Un quart i cinc de dues" (no "de dos"), "Dos quarts de quatre", "Un quart i mig de tres", "Mig quart de nou", "Un quart de sis en punt", "Falten cinc minuts per les deu", "Passen dos minuts d'un quart de tres" o "Un quart i dos minuts de tres", etc. A la ràdio seria un bon lloc per apendre'n.
   No és sempre així. a "Catalunya Informació" es passen dia i nit dient l'hora constantment. Ho han de fer ben llarg, ben original i ben depressa. Es veu que fent-ho així dóna prestigi.
   Hi sentireu coses com aquesta: "Ara mateix són pràcticament tres els minuts que ens separen del punt horari de les dotze" (S'ha de dir sense respiar). En comptes de: "Falten tres minuts per les dotze".
    Ja veiem que no cal dir "ara mateix". L'hora no es dóna mai en diferit i, per tant, no cal dir "ara mateix" com si fos la temperatura, la pressió o el trànsit i es vol indicar que són dades actuals. Els minuts "falten" no "ens separen". Dir "el punt horari de les tres" ja és complicar-ho, només cal dir "les tres".
   En això de l'hora, "Catalunya Informació" és ben bé com diuen ells "la radio de referència". La referència de com no s'ha de dir. Es veu que els responsables de la radio no se l'escolten.

       Sobre el tema de "L'hora", Ramon Sanglas i Moles ens en diu coses molt interessants en el seu llibre "COMPENDI DE NORMES D'ESTIL". Aquí n'hi posem algunes:
       Les parts del dia les indiquem amb noms diferents segons les hores: Matinada: 1,2,3,4 i 5. Matí: 6,7,8,9,10,11. Migdia: 12, 13, 14. Tarda: 15, 16, 17, 18. Vespre: 19, 20, 21, 22. Nit: 23, 24.
       Diu que caldria fer servir sempre, en el parlar habitual, el sistema de quarts i d'hores, les fraccions dels quals s'expresen sempre en relació a l'hora següent, sempre en positiu. Ens hi posa exempels:

les cinc

les cinc i cinc

mig quart de sis

les cinc i deu

un quart de sis
un quart i cinc de sis un quart i mig de sis un quart i deu de sis (dos) quarts de sis dos quarts i cinc de sis
dos quarts i mig de sis dos quarts i deu de sis tres quarts de sis tres quarts i cinc de sis tres quarts i mig de sis
tres quarts i deu de sis les sis

                  Sanglas i Molas, Ramon, "Compendi de normes d'estil", Manual per a redactors i correctors, Llengua Nacional, 2a edició.
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 17.8 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent

Pàgina inicial de boncatala.com
Inici