14. De tot      Article anterior 14.8 Les veus dels animals i altres onomatopeies Article següent
La manera de dir què o com crida un animal també, a vegades, la castellanitzem. Així els gossos abans feien "Bup-bup" o "Nyau-nyau" ara fan "Guau-guau". Els gats d'aquí sempre havien fet "meus o marrameus" i en diem miols   'DIEC' però ara sovint sentim que fan "miaus" o marramiaus" i també els ànecs que feien "mec-mec" o "mac-mac" ara fan "cuà-cuà". Poc a poc fins i tot els animals es passen al castellà.
Els polls (Ara en diuen pollets = pollitos. En català sempre n'hem dit polls) i els ocells encara, de moment, continuen fent "piu-piu". (Suposem que no es passaran al "pio-pio"). Per això diem que "piulen". L'Alcover-Moll ens diu que això de "piular" ho fan els polls i els ocells petits.   'DIEC'

Els coloms i les tòrtores parrupegen. Això vol dir que fan "parrup parrup".   'DIEC'

El gall   cliqueu feia "Quic-quiri-quiiiiiic!" i ara fa, "Ki-kiri-kiiiii!". Ja no sap fer el so "k" al final de síl·laba.
Caldrà continuar escoltant-los.

Ara no sé que fan però abans, a pagès, es deia molt als petits que quan una gallina ha fet l'ou crida "Catic-catic-catasques. Catic-catic-catasques, catasques, catasques! Les gallines castellanes no sé com criden.

Pels animals més casolans, a Girona, tenim substantius per indicar el seu crit o la seva veu. Així de la veu del gat se'n diu un miol   'DIEC' i de la del gos un lladruc   'DIEC'    Cliqueu: miol Mireu Rodamots.    Cliqueu: lladruc Mireu Rodamots.

Posats a col·leccionar onomatopeies, afegim-hi que quan mengem fem: "nyam-nyam!", quan riem fem "ha-ha-ha!" amb la "h" aspirada i quan esternudem fem "atxísss!. L'idioma amb què ens entenem amb els cavalls, rucs i muls de la nostra terra té sobretot dues paraules: "bo!" per fer-los aturar i "arri!" per fer-los caminar o córrer.

El cant del gall en 10 idiomes Mireu "El cant del gall" de la Núria Aupí i sabreu com canten els galls en deu idiomes.
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 14.8 al vostre e-mail"

Article anterior             Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici