7. Els substantius      Article anterior 7.21 Orgull Article següent
    L'Alcover-Moll ens diu que l'orgull és: "Sentiment d'estima de si mateix que fa que hom es cregui superior als altres o almenys que es consideri molt satisfet dels seus mèrits". Pels catalans l'orgull 'DIEC' o el ser o estar orgullòs sempre havia estat mal vist. Es deien coses com ara: "Què s'ha cregut aquell. És un orgullós". L'orgull sempre era una cosa molt negativa i mal vista.
      Es solia identificar amb la supèrbia 'DIEC' que és el primer dels pecats capitals.
      També amb l'arrogància 'DIEC', vanitat 'DIEC', vanagloria, 'DIEC', amb el sentit de la pròpia grandesa. Què voldria dir que estem orgullosos de ser catalans? Que som més que els altres? Que els altres no són res al costat nostre? Això ja no ho hem de dir mai. Es clar que n'estem de contents de ser catalans. Estimem la nostra terra i mai no hi ha res millor que allò que s'estima. No s'ha pas d'arribar a dir, però, que "n'estem orgullosos".
jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 7.21 al vostre e-mail"

Article anterior               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici