1.Els verbs      Article anterior 1.35 La concordança del participi Article inicial
   Una bona qualitat de la nostra llengua és que podem fer concordar el participi amb el complement directe. Així diem: "Aquesta novel·la ja l'he llegida" o "Els diaris els hem pagats" a la dependenta. No és pas incorrecte dir-ho sense concordar, però, és evident, que la frase agafa molta més força si ho fem.
   "Llegida", participi femení i singular, concorda amb "novela" i "pagats", participi masculí i plural, concorda amb "diaris".

   Si no ho fem concordar, no és pas incorrecte, però no té la mateixa força. Potser si els lingüistes haguéssin nascut a les comarques de Girona o a les terres de València hi hauria una normativa a favor d'aquesta concordància.

   Posem-hi més exemples: "Els llibres nous els he vistos a l'aparador". "Aquelles noies ja les tinc vistes per Figueres". "La revista que vares comprar ja l'has vista prou, se l'ha enduta la Maria".

     El lingüista Eugeni S. Reig té un article molt interessant sobre aquest tema, publicat a la revista Infomigjorn.   cliqueu

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 1.35 al vostre e-mail"

Article anterior             Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article inicialPàgina inicial de boncatala.com
Inici