I.
Pàgina inicial
1. Introducció I.
La intenció d'aquesta pàgina web és observar el català que parlem ara i el que sentim i llegim als mitjans de comunicació i comparar-lo amb el que parlàvem pels anys quaranta, quan a les cases no hi havia ni ràdio ni TV. Llavors es tenien converses molt llargues, sobretot havent sopat, amb els avis i pares. Era un excel·lent aprenentatge de la nostra llengua. Es feia molt de corregir les deficiències de vocabulari, de construcció gramatical i de fonè-tica. Sovint et deien "això no es diu així, has d'enraonar bé". Potser no tenien coneixe- ments de gramàtica però sabien bé el català. Tot això fet modestament. És una necessitat que surt de dins. Tots estimem la nostra llengua i ens fa patir que estigui tan malalta. Entre tots l'hem d'ajudar a refer-se.
          Aquí no hi pot haver intencions científiques. No tenim estudis lingüístics. Només volem fer saber allò que hem après i observat durant molts anys. Mirem les gramàtiques i sobretot els diccionaris, admirem la gran feina dels lingüistes, però aquí volem posar-hi sobretot el que hem après i observat, al llarg dels anys sense deixar de consultar sovint els lingüistes. Intentem de retrobar les nostres formes genuïnes, les que feien servir els nostres avis que havien après la nostra llengua (el seu català) entre el 1870 i el 1880.

         Ens dediquem sobretot a alertar d'aquelles coses que diem malament perquè les traduïm servilment del castellà i, a vegades, de l'anglès. No anem en contra d'aquestes llengües, encara que, a vegades, ho pugui semblar. Fem resaltar sovint les qualitats del català que en moltes coses, com ara vocabulari, fonètica, pronoms, supera de molt el castellà. Sense deixar de posar-hi aquelles, no pas gaires, en què el castellà ho fa més bé.

          Seria molt d'agrair que hi volguéssiu col·laborar amb els vostres comentaris i observacions. Els afegiríem a la pàgina.

    Recepta per fer crema     A casa, amb els llibres vells i els papers antics de la família, hem guardat sempre una recepta per fer crema. Cliqueu aquí si voleu veure com deien que es feia la crema ara fa centenars d'anys.

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 'Intro' al vostre e-mail"

Index                     Índex general Índex general       Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll     Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC       Diccionaris AVUI Dics.AVUI        Diccionari castellà Dic.castellà                              La llengua .Pàgina inicial de boncatala.com
Inici