17. Els mitjans de comunicació      Article anterior 17.4 El vocabulari senzill Article següent
     Una idea que inclouria tots aquests comentaris que hem fet, seria que, si volem que els mitjans de comunicació siguin un suport i una referència del català popular, parlat i escrit, cal fer servir, com més millor, les paraules i les expressions senzilles, que després les tinguem en el parlar habitual. No fer servir tant paraules com: "rostre, ocult o ocultar, dempeus, comunicar, creuar, aproximar-se, precipitar-se, abandonar, realitzar, obscur... si no dir: "cara, amagat o amagar, dret, dir, travessar, acostar-se, caure daltabaix, sortir, fer, fosc.... Les paraules senzilles són més del nostre tarannà.
     Una cas curiós el tenim quan hi ha eleccions. No es diu mai que un personatge important hagi anat a votar sinó que ha anat a exercir el seu dret a vot o ha exercit el seu dret a votar. Dit així es veu que dóna més categoria al periodista i a la notícia.

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 17.4 al vostre e-mail"

Article anteriort               Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà                   Article següent


Pàgina inicial de boncatala.com
Inici