1.Els verbs      Article anterior 1.13 Necessitar i precisar Article següent
   Necessitar una cosa vol dir que ens fa falta, que no ens en podem estar. Precisar vol dir donar tots els detalls per saber de què es tracta. És concretar i detallar.
        El DIEC ho defineix molt bé    cliqueu

   Si parlem d'una magnitud, la precisió són els decimals amb què s'expressa el seu valor. L'Alcover-Moll confon precisar amb necessitar:|| 3. a) tr. Necessitar. «No vull comprar aquest cotxe perquè no el preciso».—
   Si un cartell d'una botiga diu: "Es precisa una dependenta" semblarà que vol dir que ja en tenen una però que no saben ben bé com és i ara l'estan mirant bé perquè els quedi ben precisa.
   Ja veiem que hem de dir: "Es necessita una dependenta". I, encara més català: "Ens cal una dependenta"

   Anàlogament farem amb l'adjectiu "precís". No podem pas dir, per exemple, "És precís que portis el DNI", sinó que direm, "És necessari que portis el DNI", o més català, "Cal que portis el DNI" o "Et cal portar el DNI".

   L'Alcover-Moll confon precisar amb necessitar    cliqueu

    Pompeu Fabra ens dóna la raó perquè només diu que precisar és: "determinar amb precisió" i no li dóna el sentit de necessitar o se convenient.

jmd@infovt.com    "Envieu un comentari. Poseu la referència 1.13 al vostre e-mail"

Article anterior                 Índex general Índex general    Diccionari català-valencià-balear Dic.Alcover-Moll    Diccionari de l'IEC Dic. l'IEC     Diccionaris AVUI Dics.AVUI   Aprenentatge del català  Dicc. DIDAC     Diccionari castellà Dic.castellà              Article següentPàgina inicial de boncatala.com
Inici